Állatútlevél

Az Európai Uniós állatútlevél egy ezzel megbízott állatorvosnál beszerezhető, sorszámozott, kétnyelvű okirat. Célja, hogy a kedvtelésből tartott állatot (kutyát, macskát vagy vadászgörényt) gazdája karantén nélkül is átvihesse az egyik EU-országból a másikba. Az igazolvány tartalmazza a kedvtelésből tartott állat és tulajdonosa azonosító adatait, az állat védőoltásait, egyéb kezelését és minden, az állat egészségére vonatkozó lényeges információt.
Az igazolvány elsősorban az EU egész területén előírt veszettség elleni oltás megtörténtét bizonyítja: tartalmazza az utolsó veszettség elleni védőoltás dátumát, az oltóanyag számát, lejáratának idejét, gyártási számát. Ezen kívül az egyéb oltások igazolásai is benne vannak, továbbá van egy, a klinikai vizsgálattal és hitelesítéssel kapcsolatos rovata is, így alkalmas arra, hogy az állatútlevelet az olyan országokban, ahol az előírások szigorúbbak, sőt az Unión kívüli is felhasználjuk.

Kisállat útlevelet bármilyen életkorú állat kaphat, illetve az kiadható számára, azonban az útlevél megléte önmagában nem jogosítja fel az állat tulajdonosát az állat jogszerű utaztatására. Az útlevél csak érvényes veszettség elleni oltás meglétével érvényes, és csak így használható utazáshoz! Az állat életében kapott legelső veszettség elleni oltás az EU szabályozás szerint csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé.
Vannak országok, melyek a fentieken kívül egyéb feltételeket is szabnak kutyák, macskák beutazásához (pl. "széles spektrumú" féreghajtó kezelést, ektoparazitikus kezelést, vagy vérvizsgálatot a veszettség elleni oltás immunállapotáról). Ezért célszerű utazás előtt tájékozódni a fogadó ország beutazási feltételeiről az illető ország honlapján.

Érvényessége:

Addig érvényes, amíg a benne igazoltak érvényessége a származási tagország nemzeti szabályozásának megfelelően tart. Egyes országok és oltóanyagok esetén ez három évet is jelenthet. A veszettség elleni oltás Magyarországon évente kötelező, így a magyar útlevelet 365 nap letelte után csak akkor lehet használni, ha az állatot újraoltattuk, és ezt az útlevelében az állatorvos igazolta. Egy 3 hónapos kölyök esetében csak 6 hónapig érvényes az oltás, és így az útlevél is. Ez esetben a veszettség elleni védőoltást az uniós irányelvek szerint csak a vakcinálástól számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni, addig tehát az útlevél sem érvényes. A folyamatos, a mindenkori 365 napon belüli újraoltás esetén azonban nem előírás a 21 napos várakozási idő.