Állatvédelem - Ivartalanítás

Az állatorvoslás célja és feladata az állatok életének védelmezése

Magyarországon a gazdátlan és kóborló állatok komoly gondot okoznak. Átérezzük nélkülöző sorsukat, érzelmileg és testileg rengeteg veszélynek kitett életüket, nem utolsó sorban állategészségügyi és közegészségügyi veszélyt jelentenek. Ezek az állatok ösztönéletüknél fogva szaporodnak, ezáltal a probléma évről évre nő.Miért fontos az állatvédelem szempontjából az ivartalanítás?

A kóbor állatok százezrei a nem kívánt vagy akár kívánt (!) szaporulatnak köszönhetőek. Magyarországon macskából és kutyából is túlkínálat van. Túl könnyen lehet hozzájutni a kölyök állatokhoz, akik ha felnőnek és nem teljesítik a hozzájuk fűzött reményeket, vagy megunják őket, akkor ugyanolyan könnyen gazdátlanná válhatnak. Ha gazdinál maradnak, az ivaros állatok megszülnek ( akár évente többször is ) és kölykeik a piacon vagy rosszabb esetben utcán kötnek ki, ahol magányosan vagy falkába verődve betegen, éhesen kóborolnak. A menhelyek és állatvédő szervezetek törekednek arra, hogy az összes állat - kan és szuka egyaránt - ivartalanítottan kerüljenek ki tőlük.

AZ ÁLLATVÉDELEM ALAPJA AZ IVARTALANÍTÁS !
Kóbor állatok
Mit tegyen, ha kóbor kutyát talál?

  1. Keressük fel a legközelebbi állatorvost vagy menhelyet, ahol chipet nézhetnek benne.
  2. Plakátoljuk ki a környéket az állat fényképével, adataival, elérhetőségünkkel !
  3. Internetes adatbázisok is segítenek az eredeti gazdi megkeresésében:
  4. Ha nem került elő az eredeti gazdi, és van lehetőségünk pár hétre átmeneti otthont biztosítani az állatnak, próbáljunk meg gazdit keresni neki. A következő oldalak nagyon hatékonyak a gazdi keresésben:
  5. Amennyiben teheti, chipezve és ivartalanítva adja örökbe !

AZ ELVESZETT, ELKÓBOROLT ÁLLATOK GAZDIJÁNAK MEGTALÁLÁSÁBAN 
SEGÍT AZ EGYEDAZONOSÍTÁS, MICROCHIPES MEGJELÖLÉS !