Nyár Kullancsszezon!


Fóton és környékünkön sok a kullancs és közöttük gyakoriak a fertőzött példányok. Amennyiben kedvencünket erdőbe, mezőre visszük, illetve bokros-fás a kertünk, úgy ki van téve az un. "kullancsfertőzés" veszélyének.

Védekezni úgy tudunk, hogy a kullancsok terjesztette betegségek elleni védőoltásban részesítjük állatunkat és kullancsriasztó illetve távoltartartó kezelésben részesitjük őket. A legalaposabb védekezés, ha mindkettőről gondoskodunk.

A védőoltásokról azt érdemes tudni, hogy gyakorlatilag két fontos kutyákat érintő betegség ellen lehet ezen a módon védekezni. Babeziózis az egyik betegség, Lyme-kór a másik. Környékünkön a babeziózis a leggyakoribb és a legveszélyesebb is, miután kezelés nélkül halálos kimenetelű. E betegség ellen a gyógyításban használt szer kb. 1 hónapos védettséget biztosít mint védőoltás továbbá megjelent egy új vakcina, amely 6 hónapos védőhatasú (első használatkor 1 hónapos ismétlőoltás után). A lyme borelliózis nevű un. "Lyme-kór" elleni védőoltás 1 éves védettséget biztosít. Macskák esetében babeziózis nem fordul elő, a Lyme-kórt ritkán, de diagnosztizáljuk. Vannak egyéb fertőzések viszont, melyek kullancsok közvetítésével terjednek kutyák és macskák esetében egyaránt, de ezek ellen nincs védőoltási lehetőség.

A másik védekezési lehetőség a kullancsriasztó illetve távoltartó szerek használata. Sokan azért választják ezt az utat, mert a védőoltás nem akadályozza meg kullancsok bekerülését kedvencünkbe ( hiszen csak a megadott betegség ellen véd ), és így más fertőzéseknek ki van téve állatunk.Több típusú védekezés terjedt el, melyek védik állatainkat a kullancsok okozta fertőzésektől.
Az egyik a különböző nyakörvek, melyek szaganyagainak gőztenziója révén fejtik ki riasztó és távoltartó hatásukat a kullancsok ellen.

A másik módszert az un. kullancsriasztó és távoltartó cseppek jelentik. Ezek a szerek a felcseppentés után beszívódnak az állatok testébe, ahol a véráramuk útján biztosítják az egész testfelület védelmet. Újabban tablettás készítmények is kifejlesztésre kerültek, 1-3 hónapos hatást biztosítva a kullancsfertőzések ellen.

A legtöbb kullancs elleni szer egyúttal bolha elleni hatást is biztosít. Létezik olyan is, amely az állatainkat zavaró szúnyogok és lepkeszúnyog ellen és egyéb parazita ellen is véd. Általában a nyakörvek védőhatása több hónapos, létezik 6-7 hónapig tartó is, míg a cseppek legtöbbje 1 hónapig hatásos.

A bolhák és kullancsok elleni szerekkel szemben már kialakult rezisztencia. Ezért érdemes az új hatóanyagú, modern szereket használni, különösen azokat amelyek több hatóanyagot tartalmaznak. Minden kutya illetve macska felelős gazdájának ajánlom a védekezést védőoltásokkal vagy a kullancsok távoltartásával. Az úgynevezett kullancsszezon, amikor a kullancsok aktivitása különös veszélyt jelent állatainkra, a tavaszi és az őszi hónapok. Azonban az időjárás szeszélyessége miatt, gyakorlatilag egész évben fennáll a kullancsok okozta veszély.