KUTYÁK SZÍVFÉRGESSÉGE

Az éghajlatváltozás hatására Magyarországon is megjelent a szívférgesség kutyákban, mely korábban csak a tőlünk délre eső, mediterrán országokban volt jellemző. A kifejlett szívférgek a kutya tüdőereiben és szívében élő, 15-40 cm hosszúságú férgek, melyek súlyos keringési és légúti megbetegedést okoznak. A betegség kimenetele kezelés nélkül halálos. A kifejlett férgek szaporodási lárva alakjai az úgynevezett mikrofiláriák, a fertőzött állat vérében nagy számban találhatóak. A betegség terjesztői a szúnyogok, amelyek vérszívásukkal átoltják a fertőzést egészséges kutyákba a beteg állatokból szármázó mikrofiláriákkal. 6-9 hónap alatt a mikrofiláriák felnőtt férgekké fejlődnek, majd azok is szaporodóképessé válnak, így ismét indul a szaporodási körforgás és a fertőzés egyre jobban terjed.


Az elmondottakból érthető, hogy a megelőző védekezés a legfontosabb állataink védelme érdekében

Ajánlatos teendők a betegség elkerülése és korai felismerése, illetve kezelése érdekében:

- egyrészt a betegség terjesztésében szerepet játszó szúnyogok távoltartása gyógyszeres készítménnyel. (Spot on készítménnyel, más néven „cseppekkel”, melyek amúgy is ajánlottak bolha és kullancs ellen havonta, vagy szúnyogok távoltartására is alkalmas nyakörvvel.)

- lárvaölő hatású (mikrofilária ölő hatású) úgynevezett féreghajtó tablettás kezeléssel.
A betegség tüneteit mutató állatokat (köhögés, fulladás, fáradékonyság) speciális kezelésekkel és hosszú idő alatt lehet csak gyógyítani.
A macskák is veszélyeztetettek a szívférgesség miatt.

A szívférgesség emberre is veszélyt jelentő betegség, ami miatt az ellene való védekezés különösen fontos.